Informatie voor je ouders en/of verzorgers

Hier bespreken we wat voor jullie samen belangrijk is.

“Voor mij is het ook belangrijk dat mijn kind zelf vertelt hoe het is om ziek te zijn.”

Je ouders en/of verzorgers zijn voor jou en voor ons belangrijk. Tot je 15 jaar of jonger bent, zullen zij in ieder geval ook toestemming aan ons moeten geven om jou te mogen interviewen. Ook als je ouder bent spelen ouders en/of verzorgers nog een belangrijke rol in jouw leven. Dus willen wij ze goed informeren over hoe wij werken, zodat we op een goede manier samen kunnen werken aan een mooie Kinderverhalenbank WKZ.

De verhalen die we verzamelen zijn niet alleen belangrijk voor jou, je familie en vrienden en andere kinderen en jongeren, maar ook voor mensen die in de zorg werken, zoals je weleens bent tegen gekomen. Zij kunnen leren van deze verhalen en hierdoor de zorg aan jonge patiënten verbeteren.

“Er is ook veel te vertellen over wat mijn kind heeft meegemaakt.”

De verhalen en belevenissen gaan over veel verschillende onderwerpen.

De verhalen op de Kinderverhalenbank WKZ kunnen over allerlei dingen gaan die te maken hebben met (zorg voor) kinderen en jongeren die ziek zijn of een beperking hebben.

Zo kun je niet alleen je eigen verhaal kwijt, maar ook zoeken naar vergelijkbare ervaringen. Dit maakt dat je je misschien minder alleen voelt of beter begrepen. Dit is ook belangrijk voor de mensen om je heen, zoals ouders, familie, vrienden en mensen op school. Daarom vragen we jou en je ouders en/of verzorgers om verhalen uit de praktijk.

Daarom vragen we jou en je ouders en/of verzorgers om verhalen uit de praktijk. Hoe gaan jullie iedere dag om met ziek zijn, ziekenhuis of beperking. Alle onderwerpen zijn goed, er zijn geen verkeerde onderwerpen. Het kan misschien best eens moeilijk zijn om ze te bespreken, of juist heel fijn, soms helpt ergens over praten om er beter mee om te gaan.

Door zoveel mogelijk onderwerpen te verzamelen kunnen anderen om jullie heen veel vinden en hiervan leren.

Jouw verhaal voor onderzoek: waar is dat voor?

Wetenschappers kunnen van de verhalen leren om nog beter voor kinderen en jongeren te zorgen. Daarvoor bewaren we de complete teksten nog 10 jaar lang op een veilige plek.

Door de verhalen heel goed te lezen en met elkaar te vergelijken, proberen onderzoekers te weten te komen hoe kinderen thuis, op school en met vrienden omgaan met hun ziekte of beperking. Welke slimme oplossingen bedenken kinderen zelf, die wetenschappers nog helemaal niet kennen?

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek naar de verhalen van kinderen over ziek zijn of een beperking hebben op de algemene pagina’s.

Jouw verhaal voor onderwijs: waar is dat voor?

Studenten kunnen van jouw verhaal leren om nog beter voor kinderen en jongeren te zorgen. Daarvoor bewaren we de complete teksten van het interview nog 10 jaar lang op een veilige plek.

Studenten die nog voor dokter leren, kunnen van de verhalen leren hoe ze op een goede manier met hun jonge patiënten kunnen praten over ziekte en behandeling. Hoe vinden kinderen en jongeren het om ziek te zijn en wat kan een dokter daarvan leren?

Lees uitgebreid op de algemene pagina’s wat de verhalen van kinderen kunnen betekenen voor beter onderwijs aan studenten in de gezondheidszorg.

Heb je nog vragen?

Vóór, tijdens en na het interview kunnen je ouders en jij altijd mailen naar wkzverhalenbank@umcutrecht.nl om een vraag te stellen. Zeker als het een vraag is die speciaal over jou gaat.

Heel veel vragen en antwoorden over de Kinderverhalenbank WKZ die ook voor andere mensen interessant zijn, verzamelen we op onze pagina met ‘veelgestelde vragen’. Hier staan bijvoorbeeld vragen van kinderen, ouders, verzorgers, onderzoekers en anderen over het delen van verhalen voor de Kinderverhalenbank WKZ, of over onderzoek doen. Ook kan het een link zijn naar een andere website voor speciale informatie over een medisch onderwerp.