Over de Kinder­­­verhalen­­­­bank WKZ

Deze verhalen zijn belangrijk voor betere zorg, onderwijs en onderzoek.

Kinderen en jongeren vertellen zelf over hun ervaringen.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is onderdeel van het UMC Utrecht, een Universitair Medisch Centrum waar zorg, onderwijs en onderzoek samenkomen.

De Kinderverhalenbank WKZ onderschrijft deze doelen. De verhalen van de Kinderverhalenbank WKZ zijn daarom een bron van kennis, inspiratie en steun voor de kinderen en jongeren zelf en voor hun naasten.

Ook zorgverleners, studenten en onderzoekers kunnen met deze verhalen aan de slag, om uiteindelijk de zorg te verbeteren.

Over het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ)

Deze kinderverhalenbank is onderdeel van het WKZ

Elk kind wil zoveel mogelijk gewoon kind zijn: naar school gaan, spelen met vriendjes of sporten. Maar een chronische ziekte of aandoening heeft veel invloed op het dagelijks leven. Van zowel het kind als van de naasten. In het WKZ zetten wij ons in om dat leven zo gelukkig en gezond mogelijk te maken. Vanuit verschillende specialismen en wetenschappelijke inzichten wordt naar de beste oplossingen gezocht.

Waarom zou een kind meedoen?

Er zijn weinig echte nadelen of voordelen voor een kind aan het delen van een verhaal. Ook als een interview vermoeiend is en het wel eens lastig kan zijn om zo weer aan een moeilijke periode te moeten denken.

Toch vinden veel kinderen het juist heel fijn om eens op hun eigen manier te vertellen hoe het is om ziek of beperkt te zijn en wat ze dan meemaken.

Anderen helpen

Sommige kinderen vinden het een mooi idee om andere kinderen te helpen met hun ervaringen over hoe het is om ziek te zijn (geweest) of een beperking te hebben.

Door te vertellen wat zij zelf hebben meegemaakt, met de wetenschap dat andere kinderen dit kunnen lezen, kunnen ze zich bovendien beter begrepen voelen en soms ook minder alleen.

Leren van de verhalen van kinderen

Ook voor zorgverleners, studenten en onderzoekers, om de zorg van morgen te verbeteren.

De ervaringsverhalen van kinderen en jongeren gaan over hoe zij in het dagelijks leven omgaan met een (chronische) ziekte of beperking. Over hoe zij de diagnose en de behandeling ervaren. Over waar zij tegen aan lopen maar ook waar zij hun veerkracht vandaan halen.

Kinderen en jongeren hebben daar hun eigen taal voor. We bieden kinderen en jongeren ook de kans om hun verhaal in samenwerking met kunstenaars anders vorm te geven of te versterken. Wij proberen om de authenticiteit van deze verhalen via de Kinderverhalenbank WKZ te bewaren.

Een kunstwerk maken van een verhaal.

Soms is een verhaal ook op een andere manier uit te beelden dan alleen als geschreven verhaal? Bij de Kinderverhalenbank WKZ kan dat! Wij willen heel graag dat de verhalen van de deelnemers ook op een creatieve manier worden uitgebeeld, omdat wij geloven in de kracht van beeldende kunst. Een verhaal in de vorm van een kunstwerk kan mensen en kinderen anders laten kijken en zelf dingen laten ontdekken. Hiervoor zijn de eerste contacten gelegd, om met een vaste groep betrokken kunstenaars en studenten samen te werken.

De kunstenaar maakt dan na toestemming van en in overleg met een deelnemer aan de Kinderverhalenbank WKZ een kunstwerk naar aanleiding van het verhaal. Het kan gaan om een tekening, schilderij, muziekstuk of misschien een dans of toneelstuk. Dit wordt per verhaal bepaald, samen met het kind of de jongere die het verhaal heeft verteld (en de ouders en/of verzorgers), de kunstenaar en de Kinderverhalenbank WKZ.