Waarom een kinder­­­verhalen­­­bank?

Om verhalen van kinderen en jongeren die ziek zijn of een beperking hebben te delen.

Jouw verhaal delen kan belangrijk zijn.

We verzamelen verhalen van kinderen die ziek zijn (geweest) of een beperking hebben door met ze te praten over wat ze beleven en dit voor ze op te schrijven. Deze teksten bewaren we op een veilige plek. Daar mag niemand zomaar aan komen. En alle namen en andere herkenbare dingen worden uit de opgeschreven tekst weggelaten, zodat je ook niet meer kunt zien wie het heeft verteld.

Van deze teksten maken we een goed leesbaar verhaal voor op de website en van sommige verhalen kan een kunstwerk worden gemaakt door een kunstenaar. Jouw verhaal kan dan een schilderij, gedicht, dans, muziek of een toneelstuk worden.Dit komt dan bij of in plaats van het geschreven verhaal op de website.

Als ik me heb opgegeven, hoe gaat het dan verder?

Je doet mee als jij dat zelf wilt, niemand zegt jou dat het moet.

Als je hebt opgegeven dat je mee wilt doen, sturen we je onze informatiebrief toe. Dit doen we, omdat we nog een keer officieel je toestemming willen vragen om mee te doen. Ben je 15 jaar of jonger, dan vragen we dat ook aan je ouders of verzorgers met een aparte brief.

We maken dan ook alvast een afspraak voor het interview-gesprek. Dit gesprek zal ongeveer een halfuur duren.

Voordat we met het gesprek beginnen hebben we allemaal het toestemmingsformulier getekend. Jij en/of je ouders krijgen daar kopieën van mee naar huis.

Het gesprek kan beginnen en de interviewer zal je vragen of je het goed vindt dat er een geluidsopname van wordt gemaakt en uitleggen waarom we dit doen.

Voor ouders en/of verzorgers:

De ouders en/of verzorgers van kinderen en jongeren die hun verhaal met de Kinderverhalenbank WKZ delen willen misschien zelf ook wat vertellen over hun ervaring. Daarom kan het een goed idee zijn om zelf ook een afspraak te maken voor een interview. Dit kan tegelijkertijd met uw kind en dan het liefst op twee verschillende plekken. Zo hebben we alle aandacht en tijd voor beide verhalen. Zou u dit willen doen? Geef het dan wel direct aan bij “opmerkingen” op het formulier van de aanmelding van uw kind.

Wij nemen dan contact op om dit goed door te nemen en af te spreken. En uiteraard zullen we ook uw verhaal zonder uw echte naam en die van uw kind (gepseudonimiseerd) op de website plaatsen, na uw toestemming.

Veelgestelde vragen

Deelnemers aan de Kinderverhalenbank WKZ  kunnen vóór, tijdens en na het interview altijd mailen naar wkzverhalenbank@umcutrecht.nl . Zeker als het om een vraag gaat die over het interview of verhaal gaat.

Andere – meer algemene – vragen over de Kinderverhalenbank WKZ, die mogelijk ook voor anderen interessant kunnen zijn, proberen we zoveel mogelijk te verzamelen op onze pagina met ‘veelgestelde vragen’.

Hier staan vragen van kinderen, ouders, verzorgers en anderen over zaken die met deze website of het delen van verhalen te maken hebben. Staat een vraag hier nog niet bij, stuur deze dan via het speciale vragenformulier naar ons toe.

Wat zijn de voordelen en nadelen voor jezelf als je meedoet?

Eigenlijk zijn er weinig echte nadelen of voordelen voor jezelf aan het delen van een verhaal. Je wordt er zelf niet zieker van, maar ook niet direct beter. En je krijgt er ook geen geld of kadootjes voor.

Een interview kost natuurlijk wel tijd en je kunt er moe van worden. het kan lastig, maar ook juist fijn zijn om eens op je eigen manier te vertellen hoe het is om ziek of beperkt te zijn en wat je dan meemaakt. Dit is voor iedereen anders.

Waarom zou je dan meedoen?

Wij zijn vooral heel blij als je meedoet, omdat je ons dan helpt om van kinderen en jongeren te leren hoe het is om ziek te zijn (geweest) of een beperking te hebben. En zo kunnen andere kinderen zoeken naar verhalen over wat zij zelf ook hebben meegemaakt. Dat kan ze soms helpen om dingen beter te begrijpen en zich minder alleen te voelen.